Yoga SoHam 

Hatha Yoga & Yin yoga in Krommenie!


Critical Alignment methode


Een vorm van Hatha Yoga is Critical Alignment Yoga (CAY), hierbij wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen: stripje, hoofdstandbankje, boogje en rolletje. Het stripje wordt gebruikt voor de boven- en middenrug en het rolletje voor de onder- en middenrug.  


Ik pas in mijn lessen deze Critical Alignment methode toe. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bewegings- en houdingsspieren. De eerst genoemde liggen aan de oppervlakte en zijn gevoelig voor het vasthouden van spanning door stress. Het doel van de hulpmiddelen is de bewegingsspieren bewust (d.m.v. de adem en de zwaartekracht) te helpen ontspannen en met name de houdingsspieren langs de wervelkolom te verlengen en versterken. 


Wanneer de verstijfde spieren steeds meer gaan ontspannen, verbeterd de doorbloeding in deze spieren, maar ook in de lichaamsdelen en gewrichten die hiermee in verbinding staan. Er ontstaat ook meer ruimte voor een onbelemmerde werking van de zenuwen. Hierdoor kunnen eventuele klachten aan het hoofd (bv hoofdpijn) en/of armen verminderen of zelfs verdwijnen. Ook ontstaat er meer ruimte in de borst, zodat een vrije ademhaling mogelijk is. En uiteindelijk kan het lichaam weer vrijer bewegen en ontstaat een natuurlijke uitlijning van de wervelkolom. Van daaruit kan er weer kracht opgebouwd worden in de houdingsspieren. 


Heb je last van verkrampte spieren, stijfheid en pijn in je heupen, onder of bovenrug, nek en/of schouders? Of wil je gewoon je houding verbeteren? Kom ervaren wat CAY voor je kan doen!